Hallavasta raudankarvaan – värit Suomessa
Kirjassani kerron muun muassa, miten tummansiniseen pukeutuvia körttejä paheksuttiin, koska sininen oli tuontiväri ja: “…kuinka lukemattomat raha-summat meijänki maakunnastamme se joutawa koreuen hulluus, että sinisisä rehennellä, Ulkolaisen kassaan kokoaapi.” Ja sen, kuinka ajatus punaisen tuvan idyllistä on itseasiassa melko uusi: koko 1900-luvun alkupuoli vakuutettiin, ettei talojen maalaaminen ole turhamaisuutta. Olympialaisten alla iski suoranainen paniikki – millaisen käsityksen ulkomaalaiset vieraat saisivatkaan Suomesta, kun näkevät maalaamattoman maaseudun! Kirjoitan perinteisistä värjäyskasveista ja värjäykseen liittyvistä perinteistä ja uskomuksista, sekä nykyään käyttämistämme ja jo kadonneista värisanoista. Pohdiskelen, miksi kirkkoväki saattoi mielessään kuvitella liekkien oranssia väriä, kun pappi puhui purppurasta.
Varsinaisten lukujen väliin sijoittuu lyhyempiä 1-2 sivun juttuja: esittelen yksittäisiä ilmiöitä (esim. punaisen viivan historia), yksittäisten värisanojen tai sanontojen etymologiaa, kotimaisia värikasveja ja suomalaisia värivaikuttajia, kuten S. Forsius (maailman ensimmäinen väriympyrä) ja E. Brenner (värien taksonomiataulukko).
Lähdeaineistona käytän peruskirjallisuuden lisäksi mm. väriä koskevia sanomalehtiartikkeleita ja vanhoja suomalaisia julkaisuja; kansanperinteen, kielitieteen, käsityön jne. tutkielmia ja tutkimuksia; sekä kaupankäynnin ja teollisuuden tilastoja.
Tämä on kirja, jonka itse olisin halunnut lukea, mutta jota en ole mistään löytänyt! Kirjassa on täysin uusi näkökulma suomalaiseen väriin. Julkaistuissa kirjoissa väriä ei ole käsitelty näin, vaikka esim. väriopista, perinnemaalauksesta ja valtiollisista symboleista onkin kirjoitettu paljon. Sivuan kirjassani em. teemoja, mutta keskityn pääosin värin aukikirjoittamattomaan historiaan ja tapakulttuuriin.
Tämän hetkinen tavoitteeni on, että kirja ilmestyy Colorian kustantamana painettuna 2025.