Kohtauksia usvassa – Episodes in Mist

FI
2018
Paperi: Hahnemühle Photo Rag Ultra Smooth
27x27cm (+ marg.)
Ed. 30
á 200,00 €

2022 isommat työt:
Paperi: Hahnemühle Photo Rag
36x51cm +marg (paperi 42×59,4cm)
Vedosmäärä 30
á 480,00 €

FI
Tein Kohtauksia usvassa -sarjan kuvat Aika sekuntien välissä -kokonaisuuteen peräkkäin Rannalla-kuvasarjan kanssa. En muista kumpi syntyi ensin. Rannalla-sarjana ihmiset ovat kauempana, Kohtauksia usvassa -sarjassa lähempänä, mutta silti hieman etäisinä, kuin usvan takaa katsottuna. Molemmissa sarjoissa kuvista on riisuttu kaikki muu, jäljelle ovat jääneet vain hieman epäselvät hahmot, jotka katsovat ja kulkevat eri suuntiin. Halusin poistaa niistä kaiken ylimääräisen ja jättää esille vain hetket: tyhjyyden sijaan näen niissä tilaa kuvitella loput.

Jatkoin sarjaa vuonna 2022 kahdella isommalla vedoksella. Vanhoja kuvia katsellessani huomioni aina kiinnittyy siihen, kuinka ihmiset seisovat kuvissa vakavan näköisinä ja tiukassa asennossa. Valokuvissa käyminen oli vakavaa hommaa, ja kun valotusajat olivat pitkiä, jokainen liikahdus näkyi kuvissa varjokuvana, ja lopputuloksena oli usein jäykkä poseeraus. Pienten tyttöjen kohdalla tulee kuitenkin usein miettineeksi, että se vakavuus ja hiljaa seisominen ei rajoittunut vain valokuvastudioon, vaan se jatkui myös kameran uloittamattomissa. “Melikuvitusystävä” -kuvan tytölle piirsin mielikuvitusystävän. Hän näkyy hyvin himmeänä valkoisena viivapiirustuksena kuvan oikealla puolella, ja hän tekee juuri sen, mitä kuvan etualan tyttö ei voi: seisoo käsillään hiukset vapaina ja on valmiina juoksemaan minne huvittaa. “Yksin” on samankokoinen peilikuva tästä, eikä taustalla riehu ketään.

FI
2018 Galleria Becker, Jyväskylä
2019 HammasMehiläinen, Helsinki
2020 HammasMehiläinen, Tampere
EN
2018
Printed on: Hahnemühle Photo Rag Ultra Smooth
27x27cm (+ marg.)
Ed. 30
á 200,00 €

2022 larger works:
Printed on: Hahnemühle Photo Rag
36x51cm +marg (paper 42×59,4cm)
Ed. 30
á 480,00 €

EN
I made the prints of the series Episodes in Mist successively with the print series On the Shore, both of them belonging to the Time Between Seconds exhibition theme. I can’t remember which series was made first. The people in the On the Shore series are depicted further away, and the people in Episodes in Mist are a bit closer – but still distant, like being looked at through the mist. I wanted to remove everything around off, to leave just those unclear characters who all look and go in different directions. I wanted to clear the images of everything else but the moments themselves: but instead of emptiness I’m thinking there’s room to imagine the rest.

I continued the series in 2022 with two larger works. When I look at old photos, I always notice how people stand very stiff and serious look on their face. This was of course partly because the exposure times were so long that movements had produced shadow images. Still, with little girls in photos I’ve often thought that this seriousness and stillness weren’t limited in these photographic studios, but also in other fields of life. In “Imaginary Friend” I drew an imaginary friend for the girl in the picture. She can be seen as very faint white line drawing on the right side, and she’s doing everything this girl in front can’t. “Alone” is a mirrored image of this, with nobody appearing on the back.

EN
2018 Galleria Becker, Jyväskylä
2019 HammasMehiläinen, Helsinki
2020 HammasMehiläinen, Tampere


 

Mustarastaan muisto
A Memory of a Blackbird

Mustarastaan muisto – A Memory of a Blackbird

Sunnuntai
Sunday

Sunnuntai – Sunday

Murjottaja
Sulking

Murjottaja – Sulking


Sininen kivi
Blue Stone

Sininen kivi – Blue Stone

Naamio
A Mask

Naamio – A Mask

Sataa
It rains

Sataa – It rains


Mielikuvitusystävä
Imaginary Friend

Mielikuvitusystävä - Imaginary Friend
2022

Yksin
Alone

Yksin – Alone
2022